Friday, December 9

Oameni de zapada

Am primit de la un prieten o rugaminte. Si rugamintea lui mi-a amintit ca in urma cu multi ani, in luna lui mai, Lae a murit pe loc intr-un accident de masina. Eram in camin cand a venit Politia si am auzit ca prin vis ceva ce nu am reusit sa imi amintesc vreodata. Am alergat din camera, prietenul lui a incercat sa ma opreasca...dar n-a reusit, si l-am gasit pe Lae mort, facut bucati pe asflat. Nu stiu nimic despre viata si in fiecare zi invat de la oamenii pe care ii intalnesc. Nu ti-am spus niciodata Dana, durerea pe care am simtit-o atunci, durerea de a simti moartea si altfel, mi-a dus spiritul intr-un taram atat de incercat ca deseori credeam ca nu mai exist. Si poate ca ma rugam eu insami sa mor, ca sa-mi curme suferinta insuportabila, refuzand viata care imi fusese data. Nu puteam sa vorbesc cu nimeni, nimic, niciodata, nicicand, am fost mult timp incapabila sa pot sa imi exprim cuiva suferinta. Stateam in genunchi langa locul in care s-a intamplat accidentul  fara sa mananc , fara sa dorm, fara sa pot pleca de acolo uneori zile si nopti fara intrerupere, am trait o trauma pe care mi-am dus-o pana in strafundurile fiintei mele de una singura, am stat cu suferinta eu si ea la capatul lumii.
Soferul care a condus masina consumase foarte putin alcool. Mergea cu 80 km la ora intr-o dimineata pe piatra cubica, umeda. Inainte de curba a redus viteza la 70. N-a mai putut redresa masina si a intrat in stalpul unei porti la capatul splaiului. Acum acolo s-a construit o casa si sensul a devenit unic. Piatra cubica a disparut. Si eu lucrez cu suferinta umana.  Nu stiu nimic despre viata, nu stiu nimic despre dragoste. Despre iubire, despre Dumnezeu se vorbeste cel mai putin. Pentru ca acolo unde sunt trairi mari, ele devin stele si stelele nu au niciodata nevoie de cuvinte.

Nu va mai enervati cand intalniti un sofer care respecta regulile de circulatie, nu mai claxonati cand refuza un sofer sa treaca intersectia daca semaforul e rosu, sau cand vreti voi sa taie linia tramvaiului si el nu o face, nu va mai suparati cand cineva opreste la trecerea de pietoni si incercati sa aveti rabdare sa depasiti cand aveti voie. Nu va urcati la volan daca sunteti obosit, daca ati consumat alcool, sau daca stiti ca nu sunteti in stare sa respectati o limitare de viteza. Pentru ca este posibil sa omorati un om. 


2 comments:

adriana said...

Am citit inca de aseara ce ai scris in acest post; am vazut si clipul pe youtube (de fiecare data cand ascult aceasta melodie, ma doare sufletul, cu atat mai mult ascultand si citind ce ai scris).

De prima data de cand am citit despre Lae si accident, in alte postari, te-am indragit tare mult si am simtit ca esti un om puternic; una dintre convingerile mele este ca doar oamenii puternici(cei cu o credinta foarte mare) au parte in viata de evenimente tragice.

Textul tau ar trebui postat mare la fiecare intersectie. Sau oferit spre meditatie proaspetilor soferi cand primesc si carnetul.

Te imbratisez si te astept seara la povesti.

aleaN said...

Anna,

Frumusetea sufletului tau m-a facut sa-ti trimit si aceasta scurta ruga, impreuna cu un link:

"Doamne, norii negri ai nefericirilor se gramadesc asupra capului meu si intristarile chinuitoare ma ingrozesc. Dar, desi sufar, nu cartesc impotriva Ta, Preabunule, caci Tu esti totdeauna sprijinitorul meu si piatra cea neclintita, pe care sunt intemeiate nadejdile mele. Tu cunosti, Dumnezeule, pricinile nefericirilor si intristarilor mele si ingrijesti de soarta mea. Desi sufar, dar stiu ca Tu ma iubesti si aceasta incredintare ma incurajeaza. Plin de nadejde in dragostea si in bunatatea Ta, nu voi lasa sa ma biruiasca impotrivirile soartei, ci ma voi lupta cu curaj si cred, ca avand ajutorul Tau voi iesi biruitor. Cel ce carmuiesti lumea si soarta muritorilor, carmuieste si corbia vietii mele, cea izbita de valurile ispitelor, spre liman linistit. Intelepciunea Ta sa ma povatuiasca pururea in calea binelui si a fericirii, pentru rugaciunile tuturor Sfintilor Tai si ale Preacuratei Maicii Tale. AMIN."

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=48qwXCiiMt0


aleaN