Monday, November 19

Europa

Va mai trece multa vreme pana cand aici va exista o constinta profesionala. Exista un mare pas inainte pentru Romania, la scara istorica, doar ca un om traieste doar o viata si aia cam scurta si istoria nu sta la pas si in proportie cu viata noastra, ea lucreaza mai curand cu decenii, multe decenii si mai ales cu secole. Din pacate si noi ca si parintii nostri si ca si bunicii nostri suntem o generatie de sacrificiu. Care Europa?In Europa multe tari s-au format ca Stat de putin timp. Daca te gandesti la mult trambitata istorie veche a Europei, sa ne aducem aminte ca primul care a unit o serie de triburi nomade ravasite in toata Europa central-nordica a fost Carol cel Mare deci intre 7-800; inainte si dupa aceea au fost doar triburi nomade, nici vorba de Germanie ori Franta; Spania era araba, doar Anglia avea unitate si statele din Italia; deci Europa nu are mai mult de 1000 de ani de personalitate locala iar ca Statele, asa cum sunt azi, majoritatea nu au mai mult de 100 de ani. Civilizatia greaca s-a stins de mult, a ramas un popor ignorant, o tara cu doar doua orase: Atena si Salonic si niste pietre imprastiate pe munti sterpi; doar civilizatia romana s-a perpetuat, caz singular. Istoria Frantei incepe cu marile ei catedrale, deci pe la anul 1100, catedrale care nici nu mai exista asa cum au fost construite, toate sunt reconstruite complet de-a lungul secolelor asadar nu catedralele i-au adus maretia ci regii, deci dupa 1400 . Stiu ca "America-caca", nu este pe gustul europenilor din cauza lipsei de traditii si istorie ca si cum traditia ne-ar da de mancare insa poate ar fi cazul ca noi toti sa invatam cate ceva de la ea. Ceausescu ne-a impuiat capul cu traditia noastra Daca de parca am fi fost buricul pamantului, ne-au invatat o isorie inexistenta plina Sviatoslavi...ca principi si domnitori care se dovedesc a fi Bulgari (!) si mai inainte Traci deci tot bulgari (!), in niciun caz daci ori romani de vita veche si alte mistificari; asa incat noi ramanem cu "traditia Daca" , in realitate cu statul Roman care are mai putin de 100 de ani si cu mizeria morala si materiala si o coruptie fara precedent si egal, in timp ce America are o istorie de cel putin 500 de ani, cand au "descoperit-o" spaniolii ori olandezii, care de altfel n-au gasit terenuri virane, iar ca Stat are mai mult de 200 de ani. America poate sa placa sau nu, ca orice loc de pe pamant, dar deocamdata este tara cea mai democratica -in afara de Suedia si poate Finlanda, unde sunt doar o mana de locuitori.Deci care Europa ?In Germania se da foc magazinelor si caselor de straini care sunt acolo de doua generatii si sunt cetateni germani, hai sa privim drogatii la scara nationala din tarile nordice si sa vedem ce combina mafia in Italia -deja generalizata pana la nivele de Parlament-, ori in Rusia ori in China...Nu exista Europa, e o fantasma.Noi toti suntem o iluzie.

2 comments:

alina said...

Priveam acum niste poze din Anglia.
Aproape ca-mi venea sa plang. De ce la noi in tara poporul asta nu vrea sa se ridice? Sa creasca in in educatie, in bun simt, in frumos, in curat...Of!
Asa cred ca va fi...vom muri si noi si poate inca doua generatii pana se va schimba ceva in bine. Si nici atunci nu stiu daca.

alina said...

Da, nu se potriveste ce am zis eu cu ce spui tu, dar lasand politica deoparte, fata de civilizatia altor tari, mare parte din cei ce stau aici, sunt cu bunul simt la pamant. Priveam nu mai mult decat niste strazi din alta tara. Si deja, doar aceasta simpla imagine, de departe ne spune in ce stadiu suntem noi.